T’OFERIM:

COWORKING

De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 hores, està obert l’espai de coworking de l’Smartcentre. El co-treball (coworking) és una manera de treballar que permet que varis professionals independents de diversos sectors comparteixin una mateixa oficina o un mateix espai on es fomenta la col·laboració, el treball en un espai comunitari i multidisciplinari i el networking. Aquesta fórmula permet facilitar un espai per tal que joves i emprenedors tinguin un lloc on treballar i portar a terme les seves iniciatives per un preu molt assequible.

CLUB DE LECTURA

L’últim dimarts de cada mes, a les 18 hores, persones que estimem la lectura i els llibres ens reunim per posar en comú, dialogar i conversar sobre qüestions relacionades amb els llibres que llegim al club i exposar les idees, reflexions i opinions sobre els llibres llegits. El club de lectura, destinat a la població adulta en general, està obert a tothom i la participació és lliure i gratuïta.

JOCS DE TAULA

Tercer dijous de cada mes de 17.30 a 19 hores, l’Smartcentre us proposa una forma alternativa de jugar i passar-ho bé. Els jocs de taula són una forma entretinguda de passar la tarda i desconnectar del món digital, sense perdre’n res de diversió. Risk, Monopoly, Parxís, Connecta, Domino,… tot un ampli ventall de jocs per a totes les edats. Vine i juga amb nosaltres!

INSERCIÓ LABORAL I REEMPRÈN

Tots els dilluns i divendres de 9 a 13.30 hores, es realitzen activitats de suport i formació per a persones en situació d’atur amb el fi de trobar una nova ocupació. Es tracta de realitzar activitats que millorin l’actuació curricular, la recerca de feina, la creació d’una carta de presentació, la preparació d’una entrevista de feina o l’ús de les TIC.

TERTÚLIES D’AUTOR/A

El segon dimarts de cada mes, a les 18 hores, destinat a la població adulta, es realitza aquesta activitat que combina la lectura amb la pràctica de la conversa. Cada mes un autor o autora diferents ens visitarà i ens convidarà a tenir converses i debats de temes diferents. També ens parlarà de les seves obres si és el cas i es llegiran fragments de textos per enriquir encara més la tertúlia.

BIBLIOPISCINA

Durant l’estiu, a les piscines municipals, de dilluns a diumenge i en horari de piscines, l’Smartcentre posa a disposició dels usuaris de les piscines un lots formats per documents de diferent tipologia, tant d’adults com infantils, ja que l’objectiu primordial és apropar la biblioteca als usuaris en particular i als habitants de la població en general. Els serveis que s’ofereixen a la bibliopiscina són d’informació, consulta i préstec de documents.

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS D’INFORMÀTICA I ROBÒTICA

En col·laboració amb l’AMPA de l’Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara, realitzem, com a activitat extraescolar, classes d’informàtica, on els alumnes de l’escola hi poden participar per iniciar-se en l’aprenentatge i el bon ús de les noves tecnologies. L’activitat es dur a terme a l’aula de formació de l’Smartcentre de dilluns a dijous de 12.30 a 13.30 hores durant tot el curs escolar. També fem l’activitat de robòtica per fomentar i treballar amb conceptes tecnològics i ampliar els coneixements TIC dels més petits, aquesta activitat es realitza a l’aula de formació, dimarts i dijous de 16.30 a 17.30 hores.

LA NOSTRA HISTÒRIA PLANERA

El primer dilluns de cada mes, a les 11 hores, destinat a la població adulta, a través de testimonis, vivències, records, experiències i històries de vida, s’originen converses sobre la història del nostre municipi que donen a conèixer, mitjançant la memòria oral, aquell passat en què els testimonis directes encara ens poden explicar les seves vivències.

EXÀMENS ACTIC

Tots els dijous a les 10 del matí, a l’aula de formació, es realitzen les proves per l’obtenció del certificat ACTIC. L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador. La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador autoritzat per la Generalitat, com és en aquest cas, l’Smartcentre. Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració.

TALLER DE MEMÒRIA

El tercer dimarts de cada mes, a les 18 hores, destinat a la població adulta, es realitza un taller de memòria que té com a finalitat la prevenció de la pèrdua de la memòria i del deteriorament cognitiu, així com la millora de l’autonomia de les persones adultes i grans. Els participants treballen en equip l’actitud mental que s’ha d’adoptar perquè s’activin els mecanismes de la memòria.

FORMACIÓ TIC

Al llarg de tot l’any realitzem cursos d’informàtica oberts a tothom. La primera quinzena de setembre estan obertes les inscripcions per informar-se dels horaris i preus. La formació està adreçada a diferents col·lectius: dones, joves, gent gran, emprenedors, empresaris i ciutadania en general. Els continguts dels cursos es basen en els temaris de l’ACTIC (acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació) de la Generalitat de Catalunya.

CONCURS IMATGE DIGITAL

El concurs pretén apropar i donar a conèixer la nostra població, tant per la riquesa natural, arquitectònica com personal. La participació és gratuïta i oberta a tothom. Pot presentar imatges al concurs qualsevol persona. S’acceptaran collages, muntatges, fotografies pintades o manipulades digitalment de manera que s’alteri el contingut de les imatges. Cada any cal consultar les bases que es fan públiques durant el mes de març.

VISITES

Visites adreçades als centres educatius, entitats, organismes, persones adultes i infantils que vulguin conèixer l’Smartcentre, les seves dependències, els seus fons, els seus serveis i les seves possibilitats, a través d’un itinerari dinamitzat. Cal reservar prèviament per realitzar la visita.

CONVERSES EN ANGLÈS

El tercer dimecres de cada mes, de 18 a 19 hores, realitzem l’activitat de converses en anglès per practicar i millorar els coneixements de la llengua anglesa. Aquesta activitat es realitza prèvia inscripció, hi ha places limitades.

APRÈN FRANCÈS

Tots els dimecres a les 16.30 hores, es realitzen classes de francès per a persones que desitgin aprendre aquesta llengua. Els assistents poden aprendre i parlar al seu ritme, ja sigui per feina, per plaer o per tal de viatjar a França. Aquesta activitat es realitza prèvia inscripció, hi ha places limitades.

BIBLIO DIGITAL

Tots els dimarts, de 17.30 a 19 hores, l’Smartcentre es posa disposició dels usuaris per tal d’assessora-los, orientar-los i ensenyar-los a utilitzar el servei de préstec gratuït de llibres electrònics de les biblioteques públiques.

MOTXILLES VIATGERES

És un projecte que té la intenció de donar a conèixer el material divers que es pot trobar a l’Smartcentre i engrescar en la lectura, compartint aquest moment d’oci amb la família. És per aquest motiu que a la motxilla es troba material per a tots/es: contes, pel·lícules i revistes adequats a l’edat dels més menuts de la casa i altres per als adults. Tota la família pot gaudir conjuntament durant una setmana, de divendres a divendres, del plaer de la lectura gràcies a la motxilla viatgera. L’opinió dels pares i mares com dels nens i nenes queda reflectida a la llibreta viatgera que és una llibreta que recull les experiències viscudes en família, una mena de quadern bitàcola, on es posen comentaris, dibuixos, fotografies dels nens i nenes, però també dels pares i mares. Hi ha quatre motxilles, l’oliveta per a infantil, l’ametlla per a cicle inicial, la taronja per a cicle mitjà i la garrofa per a cicle superior. Per aconseguir-la, s’ha de passar per l’Smartcentre a apuntar-se.

LECXIT

Aquest programa té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l’entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat. L’Smartcentre, amb la col·laboració de l’Escola Jaume Balmes i l’equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social del Departament d’Ensenyament van posar en funcionament, a l’octubre el programa LECXIT. Una hora a la setmana els voluntaris que s’hi van apuntar es troben amb un nen o nena per col·laborar a millorar la seva comprensió lectora.

BIBLIOCURSA

Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, es realitza una cursa lectora per als usuaris de l’aula infantil i juvenil de l’Smartcentre. L’activitat consisteix en què cada participant té una fitxa de concursant amb 16 caselles que ha de completar realitzant les activitats referents als llibres que va llegint. Quan es completen les 16 caselles, es dona per finalitzada la bibliocursa. Finalment, i un cop acabat el període de realització de la cursa, es fa l’entrega de diplomes i obsequis als participants que l’han superat.

MINIBIBLIOCURSA

Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, es realitza una petita cursa lectora per als usuaris més petits de l’Smartcentre. L’activitat consisteix en què cada participant té una fitxa de concursant amb 8 caselles que ha de completar realitzant diferents activitats referent a llibres per a la seva edat. Quan es completen les 8 caselles, es dona per finalitzada la minibibliocursa. Finalment, i un cop acabat el període de realització de la cursa, es fa l’entrega de diplomes i obsequis als participants que l’han superat.

BEBETECA

El primer dijous de cada mes, a les 17.30 hores, destinat a nadons de 0 a 2 anys i a les seves famílies, es realitza la bebeteca, un espai adequat per desenvolupar i estimular diferents hàbits entre els més petits. Es comparteixen activitats d’animació a la lectura, contes, jocs de falda, tallers sensorials, etc. que fan que amb diferents activitats els més petits entren en el món dels llibres i la lectura.

CONTACONTES

El primer divendres de cada mes, a les 17 hores i per a nens i nenes de 3 a 8 anys es realitza el contacontes. La dinàmica de l’activitat és la següent: primer els infants escolten un conte teatralitzat i orientat a estimular la lectura, la creativitat i el vincle afectiu, i tot seguit, realitzen una activitat relacionada amb el conte explicat, passant una bona estona entre jocs i llibres.

CONTACONTES EN ANGLÈS

El tercer divendres de cada mes, durant els mesos de novembre, gener, març i maig, a les 17 hores i per a totes les edats, es realitza el contacontes en anglès a càrrec de Sílvia Panisello.

LLEGIM JUNTS

Cada divendres de 12.30 a 13.30 hores es fa aquesta activitat per a nens i nenes de 1r i 2n de primària, amb la finalitat de promoure el gust per la lectura i amb els objectius de compartir i ampliar l’experiència per la lectura, realitzar comprensió lectora, donar a conèixer contes nous, desenvolupar l’expressió oral i fomentar la creativitat, a través de jocs i llibres que faran entrar als assistents en un món màgic.

CLUB DE LECTURA JUVENIL

El segon dijous de cada mes, per a majors de 12 anys es realitza el club de lectura juvenil, un club temàtic cada mes, en el qual, entre els joves participants, s’escull un tema per posteriorment cercar documents relacionats amb  el tema escollit i debatre les qüestions que van sorgint sobre allò que s’ha llegit. Mitjançant la lectura es parlen temes com ara la imatge, la moda, la sexualitat, els youtubers, etc. A través del club de lectura juvenil s’intenta potenciar el gust per la lectura, tenir un vocabulari ric i crear un espai diferent per poder expressar-se lliurement.

LLEGIM I XALEM

Tots els dijous de 12.30 a 13.30 hores i com a continuïtat de l’any anterior, per a nens i nenes des de 3r fins a 6è de primària. L’activitat es divideix en dos parts, la primera part consisteix en què cada participant llegeix en veu alta un fragment del llibre o document escollit, això fa que es vagi perdent vergonya i millori la capacitat lectora, a més de conèixer i explorar nous llibres, alguns desconeguts per a ells. I, com no tot és llegir, la segona part de l’activitat es dedica a fer jocs, de paraules, d’invenció, d’habilitat, etc.

TALLER DE MANUALITATS

El quart dijous de cada mes, es realitza aquest activitat infantil amb l’objectiu d’expressar la creativitat i habilitat manual que tenen els participants que assisteixen. Cada mes es realitza una manualitat diferent, en la majoria d’ocasions tenint en compte les festivitats tradicionals i locals del mes que es realitza i canviant de tècniques i estructures per tal de fer més atractiva l’activitat.

FORMACIÓ ACTIC

Tots els anys, des del mes de gener i fins al mes de maig, s’ofereix als alumnes de 1r i 2n de Batxillerat de l’Institut les Planes la formació ACTIC. Els alumnes que així ho volen, poden assistir a la formació per la preparació del nivell 2, certificat mitjà, de l’ACTIC.