COWORKING

De dilluns a divendres, de 10 a 13.30 hores, està obert l’espai de coworking de l’Smartcentre. El co-treball (coworking) és una manera de treballar que permet que varis professionals independents de diversos sectors comparteixin una mateixa oficina o un mateix espai on es fomenta la col·laboració, el treball en un espai comunitari i multidisciplinari i el networking. Aquesta fórmula permet facilitar un espai per tal que joves i emprenedors tinguin un lloc on treballar i portar a terme les seves iniciatives per un preu molt assequible.

CLUB DE LECTURA

L’últim dimarts de cada mes, a les 18 hores, persones que estimem la lectura i els llibres ens reunim per posar en comú, dialogar i conversar sobre qüestions relacionades amb els llibres que llegim al club i exposar les idees, reflexions i opinions sobre els llibres llegits. El club de lectura, destinat a la població adulta en general, està obert a tothom i la participació és lliure i gratuïta.

ACTIVITATS INFANTILS

En dijous, a l’aula polivalent es duen a terme diferents activitats infantils per a la canalla més petita. El primer dijous la bebeteca, a les 18 hores, destinat a participants de 0 a 2 anys i el quart dijous llegim i xalem a les 17 hores, destinat a participants de 8 a 12 anys.

JOCS DE TAULA

L’últim dimecres de cada mes de 17 a 19, l’Smartcentre us proposa una forma alternativa de jugar i passar-ho bé. Els jocs de taula són una forma entretinguda de passar la tarda i desconectar del món digital, sense perdre’n res de diversió. Risk, Monopoly, Parxís, Conecta, Domino,… tot un ampli ventall de jocs per a totes les edats. Vine i juga amb nosaltres!

ACTIVITATS TIC

El segon dijous de cada mes, de 17 a 18 hores, a l’aula polivalent, es realitzen activitats de formació i promoció del bon ús de les TIC. Les activitats estan dirigides a tota la ciutadania en general. Puntualment, s’anirà informant sobre l’activitat que es durà a terme en concret cada setmana (vídeos informatius, accions formatives, activitats de promoció,…)

RE-OCUPA’T i ACTIVA’T

Tots divendres de 9 a 13.30 hores, es realitzen activitats de suport i formació per a persones en situació d’atur amb el fi de trobar una nova ocupació. Es tracta de realitzar activitats que millorin l’actuació curricular, la recerca de feina, la creació d’una carta de presentació, la preparació d’una entrevista de feina o l’ús de les TIC.

LLEGIM I PARLEM

El segon dimarts de cada mes, a les 18 hores, destinat a la població adulta, es realitza aquesta activitat que combina la lectura amb la pràctica de la conversa seguint uns passos proposats i amb orientacions didàctiques a partir del material didàctic Llegir per parlar, llegir per aprendre, que és un material editat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura amb la finalitat reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura.

ACTIVITATS EXTRAESCOLARS

En col·laboració amb l’AMPA de l’Escola Jaume Balmes de Santa Bàrbara, realitzem, com a activitat extraescolar, classes d’informàtica, on els alumnes de l’escola hi poden participar per iniciar-se en l’aprenentatge i el bon ús de les noves tecnologies. L’activitat es dur a terme a l’aula de formació de l’Smartcentre de dilluns a dijous de 12.30 a 13.30 hores durant tot el curs escolar.

LA NOSTRA HISTÒRIA PLANERA

El primer dilluns de cada mes, a les 11 hores, destinat a la població adulta, a través de testimonis, vivències, records, experiències i històries de vida, s’originen converses sobre la història del nostre municipi que donen a conèixer, mitjançant la memòria oral, aquell passat en què els testimonis directes encara ens poden explicar les seves vivències.

ACTIC

Tos el dijous a les 10 del matí, a l’aula de formació, es realitzen les proves per l’obtenció del certificat ACTIC. L’ACTIC permet a qualsevol persona de més de 16 anys demostrar les seves competències en TIC mitjançant una prova per ordinador. La prova és telemàtica, encara que s’ha de fer en un centre col·laborador autoritzat per la Generalitat, com és en aquest cas, l’Smartcentre. Les persones que superen satisfactòriament la prova obtenen un certificat (bàsic, mitjà o avançat) que emet la Generalitat, i que els possibilita acreditar un determinat nivell (1, 2 o 3, respectivament) de competències en TIC davant de qualsevol empresa o administració.

BIBLIOCURSA

Durant els mesos d’octubre, novembre i desembre, es realitza una cursa lectora per als usuaris de l’aula infantil i juvenil de l’Smartcentre. L’activitat consisteix en què cada participant té una fitxa de concursant amb 20 caselles que ha de completar realitzant les activitats referents als llibres que va llegint. Quan es completen les 20 caselles, es dóna per finalitzada la bibliocursa. Finalment, i un cop acabat el període de realització de la cursa, es fa l’entrega de diplomes i obsequis als participants que l’han superat.

TALLER DE MEMÒRIA

El tercer dimarts de cada mes, a les 18 hores, destinat a la població adulta, es realitza un taller de memòria que té com a finalitat la prevenció de la pèrdua de la memòria i del deteriorament cognitiu, així com la millora de l’autonomia de les persones adultes i grans. Els participants treballen en equip l’actitud mental que s’ha d’adoptar perquè s’activin els mecanismes de la memòria.

FORMACIÓ

Al llarg de tot l’any realitzem cursos d’informàtica oberts a tothom. La primera quinzena de setembre estan obertes les inscripcions per informar-se dels horaris i preus. La formació està adreçada a diferents col·lectius: dones, joves, gent gran, emprenedors, empresaris i ciutadania en general. Els continguts dels cursos es basen en els temaris de l’ACTIC (acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació) de la Generalitat de Catalunya.

CONCURS IMATGE DIGITAL

El concurs pretén apropar i donar a conèixer la nostra població, tant per la riquesa natural, arquitectònica com personal. La participació és gratuïta i oberta a tothom. Pot presentar imatges al concurs qualsevol persona. S’acceptaran collages, muntatges, fotografies pintades o manipulades digitalment de manera que s’alteri el contingut de les imatges. Cada any cal consultar les bases que es fan públiques durant el mes de març.

INFORMACIÓ, ORIENTACIÓ I ASSESSORAMENT PER A JOVES

L’Smartcentre ofereix tots els dies en horari d’atenció al públic servei d’informació, orientació i assessorament amb matèria de joventut. El temes d’especial interès per als joves són: ensenyament reglat i no reglat, treball i formació, habitatge, societat i participació, salut, cultura i oci, vacances i turisme. L’Smartcentre també té servei d’informació i orientació en el procés d’acreditació de competències professionals.

VISITES

Visites adreçades als centres educatius, entitats, organismes, persones adultes i infantils que vulguin conèixer l’Smartcentre, les seves dependències, els seus fons, els seus serveis i les seves possibilitats, a través d’un itinerari dinamitzat. Cal reservar prèviament per realitzar la visita.

CONVERSES EN ANGLÈS

El tercer dimecres de cada mes, de 18 a 19 hores, realitzem l’activitat de converses en anglès per practicar i millorar els coneixements de la llengua anglesa. Aquesta activitat es realitza prèvia inscripció, hi ha places limitades.

APRÈN FRANCÈS

Tots els dilluns de les 17.30 a les 18.30 hores, es realitzen classes de francès per a persones que desitgin aprendre aquesta llengua. Els assistents poden aprendre i parlar al seu ritme, ja sigui per feina, per plaer o per tal de viatjar a França. Aquesta activitat es realitza prèvia inscripció, hi ha places limitades.

EBIBLIO

Tots els dimarts, de 16 a 19 hores, l’Smartcentre es posa disposició dels usuaris per tal d’assessora-los, orientar-los i ensenyar-los a utilitzar el servei de préstec gratuït de llibres electrònics de les biblioteques públiques.

MOTXILLES VIATGERES

És un projecte que té la intenció de donar a conèixer el material divers que es pot trobar a l’Smartcentre i engrescar en la lectura, compartint aquest moment d’oci amb la família. És per aquest motiu que a la motxilla es troba material per a tots/es: contes, pel·lícules i revistes adequats a l’edat dels més menuts de la casa i altres per als adults. Tota la família pot gaudir conjuntament durant una setmana, de divendres a divendres, del plaer de la lectura gràcies a la motxilla viatgera. L’opinió dels pares i mares com dels nens i nenes queda reflectida a la llibreta viatgera que és una llibreta que recull les experiències viscudes en família, una mena de quadern bitàcola, on es posen comentaris, dibuixos, fotografies dels nens i nenes, però també dels pares i mares. Hi ha quatre motxilles, l’oliveta per a infantil, l’ametlla per a cicle inicial, la taronja per a cicle mitjà i la garrofa per a cicle superior. Per aconseguir-la, s’ha de passar per l’Smartcentre a apuntar-se.

LECXIT

Aquest programa té per objectiu incrementar l’èxit educatiu dels infants a través del treball per la millora de la seva comprensió lectora. La clau de LECXIT està en treballar de forma lúdica i amena gràcies al voluntariat i a la implicació de l’entorn dels nens i nenes que participen en el programa. LECXIT vol millorar la comprensió lectora dels infants involucrant escoles, famílies i voluntariat. L’Smartcentre, amb la col·laboració de l’Escola Jaume Balmes i l’equip de Llengua, Interculturalitat i Cohesió Social del Departament d’Ensenyament van posar en funcionament, a l’octubre el programa LECXIT. Una hora a la setmana els voluntaris que s’hi van apuntar es troben amb un nen o nena per col·laborar a millorar la seva comprensió lectora.